Hollewand in Hattem verkeersveiligste straat van Nederland

Aanleiding was de lancering van het VVN Participatiepunt

De Hollewand in Hattem is vanmiddag door Veilig Verkeer Nederland omgetoverd tot ‘verkeersveiligste straat van Nederland’. Aanleiding was de lancering van het VVN Participatiepunt. Hier kunnen bewoners verkeersonveilige situaties melden, maar ook informatie vinden over hoe ze samen met buurtbewoners en VVN aan slag kunnen om de verkeersveiligheid te vergroten. Er zijn tien acties voor in de buurt ontwikkeld zoals het plakken van 30 km stickers op vuilcontainers, verkeersonderzoek, snelheidsmetingen en de remwegdemonstratie.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft het VVN Participatiepunt geïntroduceerd als aanvulling op het al bestaande Meldpunt Veilig Verkeer. In 2015 zijn hier ruim 5.600 meldingen binnengekomen waarvan één derde over te hard rijden ging. Omdat het vaak straten betreft waar bewoners zelf het gaspedaal, vaak onbewust, te ver indrukken zijn de bewoners zelf aan zet om hun gedrag te veranderen. Veilig Verkeer Nederland helpt daarbij. Op de nieuwe site vvn.nl/participatiepunt worden de melders op een eenvoudige manier door de melding geleid en ondersteund om draagvlak te zoeken en samen de situatie te verbeteren. Vorig jaar zijn al meer dan 86.000 bewoners bereikt met VVN Buurtacties.

De start van het VVN Participatiepunt is kracht bijgezet door een ‘verkeersveiligste straat’ van Nederland te realiseren. Dit is gedaan aan de Hollewand in Hattem. Hiervoor had bewoner Maarten Kessel zijn straat genomineerd bij een landelijk uitgeschreven wedstrijd. Vandaag zijn diverse demonstraties gegeven en mogelijkheden getoond die een straat verkeersveilig kunnen maken. Zo was er een demonstratie die het verschil toont van de remweg bij een snelheid van 30en 50 km/u, een demonstratie van een elektronische rijassist van Mercedes-Benz die automatisch ingrijpt wanneer een waarschuwing niet helpt en er is een verkeersveilige 3D-tekening aangebracht om bestuurders te wijzen op overstekende kinderen. Ook was er informatie te verkrijgen over hoe burgers zelf hun eigen straat verkeersveiliger kunnen maken via het VVN Participatiepunt.